Sverige og Norge forholder seg helt ulikt til hvor lenge en hund kan ligge alene hjemme. Seks timer er makstid hos «søte bror».

I år er det ti år siden det i vårt naboland ble utarbeidet nye råd som tillegg til svensk lov om hundehold. En av de absolutte anbefalingene er at hunder skal luftes minst hver sjette time på dagtid, men det står også en annen ting; en hund skal ikke holdes i bur hvis det ikke er en helt spesiell situasjon, som når du skal ha den med på biltur.

I Norge finnes det ingen grense for hvor lenge du kan la en hund ligge alene hjemme, og det er lov å bruke bur. Det regnes ikke som problematisk at en hund er alene hjemme en hel arbeidsdag, under forutsetning av at den er godt luftet på morgenen og blir stimulert og brukt i det daglige, etter at eieren er kommet hjem. Oppdretter Elin Wittusen, som gjennom Kennel US har levert valper til mange fulltidsarbeidende mener det er viktig å tenke seg godt om før man lar en valp være for mye alene hjemme.

-Hvilke råd gir du til valpekjøpere?

-Mitt råd er at eieren tar valpen med på jobb de første månedene hvis det er mulig. Går ikke det, synes jeg at han/hun skal alliere seg med naboer, venner eller familie. En liten valp bør ikke, slik jeg ser det, ligge i et bur lenger enn to timer om gangen. Mellom øktene må den luftes og gjøres så sliten at den vil sove når den settes i buret igjen. En hund som skal ligge alene hjemme flere timer hver dag, må også få en gradvis tilvenning. Du ser når det har gått for lang tid, for da begynner gjerne valpen å bite på tepper eller bjeffer og hyler fordi den vil ut. Buret skal være en trygg plass uten stress.  

Helt til hunden nærmer seg ett års alder mener Elin at den må luftes midt på dagen når du som eier er på jobb. Hun understreker at det med fuglehunder er ekstra viktig å være mye sammen med hunden, for det er tiden vi tilbringer sammen med hunden som gir tilknytning og kontakt.

 -Jo lengre arbeidsdager du har, desto viktigere er det å stimulere valpen/hunden når du kommer hjem. En hund som blir brukt, blir en sliten og lykkelig hund. En hund som puttes i bur og kjeder seg, blir understimulert og får ofte uønsket atferd, minner hun om. I sitt daglige liv bruker hun bur sjelden.