Det finnes flere og flere muligheter for å finne en bortkommen hund raskt, og det nye nå, er at trackeren ser ut som et vanlig halsbånd og ikke har avstandsbegrensning.

Dessverre har mange av de tradisjonelle GPS-halsbåndene på grunn av antennen blitt forvekslet med strømhalsbånd. I en forsvinningssak tidligere i vinter ble det endog påstått i en avis at hunden hadde på seg strømhalsbånd da den forsvant, hvilket ikke medførte riktighet. Nå er det kommet en type sporing uten antenne, og den kalles GPS Ping Marcel.

Har du en hund som liker å ta seg en ekstra «sving», eller som lett blir med en annen hund på eventyr, kan du spare deg for mye leting og fortvilelse ved å bruke tracker. Du kjøper en tracker med et SIM-kort installert og lager deg deretter en bruker på en app som heter GPS Ping Fritid. Når brukeren er klar og du har logget inn, legger du til trackeren du har kjøpt.

Hundepeileren startes og stoppes fra appen. Det som skjer er at trackeren sendes GPS-posisjonen til en server, og så henter appen ned dataene fra serveren og viser posisjonen til hunden på kartet.

Når hunden er i bevegelse kan du se hvor den er, og du ser hvor langt den har løpt og hvor den har vært. Har du venner som også har appen kan du koble deg til dem og dele posisjonen til deg og hunden. Fordelen med denne type sporing er at den ikke har en avstandsbegrensning. Hunden kan i prinsippet være i Kina og du vil likevel få opp hvor den er. Betingelse: At det er mobildekning. Leverandøren har en avtale med Telia og bruker i all hovedsak deres dekning, men trackeren bytter over til Telenors nett hvis det er dårlig Telia nett og bra Telenor nett, slik at den kan fortsette å sende signaler. Det skal bare tekstmeldingsdekning til for at signalene skal fanges opp.

Har du flere hunder har du en sporing til hver hund – trackeren skiller dem. Har du stilt den inn på oppdatering hvert minutt, har batteriet ett døgns levetid, har du sjeldnere oppdatering, varer det lenger. For eksempel vil oppdatering hvert tiende minutt gjøre at batteriet lever i inntil tre dager. Står batteriet standby, varer det i fem dager. Når hunden ligger i ro, går den etter en bestemt tid automatisk inn på standby.

Minuset med denne trackeren er selvfølgelig at den trenger en viss mobildekning. Ramler hunden ned i et hull på et sted uten dekning, sier det seg selv at det blir umulig. På den andre siden; den kan løpe milelangt av sted, ut av og inn i dekning, eller bli kjørt i bil, og du vil ha store sjanser for å kunne se hvor den befinner seg.

Appen er norskprodusert og har et topografisk kart fra Statens Kartverk, og bruker GPS, Wifi og basestasjoner for å hente posisjon.

Blant harejegere er denne formen for sporing blitt vanlig, ikke minst fordi de kan ringe trackeren og høre om hunden er i los