Rett som det er hender det at hunder får diaré. Årsaken kan være noe de har fått i seg, fôrskifte, stress eller virus. Som regel er det ufarlig og kan stoppes.

Når skal du oppsøke veterinær? Hvis hunden din ikke virker veldig slapp og spiser og drikker som normalt, og den ikke har vært løs i magen over flere dager, kan du selv gjøre noen tiltak som eier.

Et gammelt kjerringråd er å gi hunden fiskeboller og ris – det er snilt mot tarmen. De siste årene er det kommet spesielle fôrtyper også, som kan hjelpe. Men det lureste er å gå til et veterinærkontor og kjøpe et middel som raskt stopper den uønskede «flyten». Merk deg navnet ZooLac. Til en middels stor fuglehund gir du 2 -4 mg første gang, for å stoppe diareen.

ZooLac er en bakteriepasta til avbalansering av bakteriefloraen i magetarmkanalen og gis til både hund, hest og katt. Det er et probiotikum, hvilket betyr at det består av levende bakterier som tilføres fordøyelsessystemet for å normalisere tarmfloraen. Ofte blir det anbefalt brukt på hunder som blir løse i magen som et resultat av antibiotika behandling. Å ha en sprøyte Zoolac på lur, i tilfelle, er ganske lurt når du har hund.

At pastaen smaker godt gjør det lett å gi den til hunden. Sprøyten innstilles på det ønskede volum og pastaen plasseres på tungen til hunden, eller på foret. Ved behov gis dobbelt dose første gang. Det gis vanligvis hver 6-8 time inntil ønsket effekt oppnådd. Doseringsintervallet kan justeres ved behov.

Veier hunden 0 – 10 kg gir du 1 ml, veier den 10-25 kilo gir du 2 mg og veier den 25-50 kilo gir du 3 ml.
Hvis hunden din mot formodning ikke viser tegn til bedring i løpet av 2-3 dager, selv om den har fått diettfor og ZooLac, bør du ta kontakt med veterinær. Hvis hunden samtidig har oppkast og diaré, eller blodig diaré, anbefales det generelt at veterinær kontaktes omgående. I noen tilfeller trenger hunden væskebehandling, dette gjelder særlig små raser, valper og eldre hunder. Dersom hunden blir påfallende slapp i løpet av de første 1-3 dagene etter at diaréen oppstod, haster det også med å ta kontakt med veterinær.