For en måned siden forsvarte Jo Inge Breisjøberget sin doktorgradsavhandling om bærekraftig jakt på lirype i statsallmenning i Norge.

«Hunting management of a red listed small game species on public land in Norway» var tittelen på doktorgradsavhandlingen, som konkluderer med at jakten ikke gjør et stort innhugg i bestanden. Dog er det nødvendig med restriksjoner i dårlige rypeår fordi det tas ut mest lirype i områder det er minst av den.

I 2015 havnet lirypa på den såkalte rødlista over truede arter og Breisjøberget ser på jegerens rolle og jaktens betydning.

Jo Inge Breisjøberget fullførte en master i skogbruk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. I Statskog har han hatt ansvar for blant annet småviltforvaltning.

Det sies i doktoravhandlingen at det er krevende å sikre en bærekraftig høsting av liryper. Dette skyldes at rypebestanden kan vokse raskt, og bestandsdataene er ofte usikre. Det er vanskelig å evaluere jaktas rolle og om innførte forvaltningstiltak har noen effekt da kunnskapen om sammenhengen mellom jegerinnsats, jaktuttak og tetthet av ryper er mangelfull.

Statskogs mål er at flest mulig får tilgang til rypejakt, men mange har stilt spørsmål om jakten tilfredsstiller naturmangfoldlovens krav om bærekraftig høsting. Hovedmålet for Breisjøbergets avhandling var å evaluere ulike faktorer som påvirker uttaket av rype, samt undersøke jegeres holdninger til reguleringer og jaktrestriksjoner i Nordland og Troms.

En ny doktorgradsavhandling sier at det fortsatt, når bestanden er liten, er viktig å ha restriksjoner på jakten på lirype. (Foto: Thomas Bull Enger)

Han sier:

I gjennomsnitt høstet jegerne 10 prosent av lirypebestanden, noe som betyr at lirypejakt har en beskjeden effekt på lirypebestanden. Derimot viste det seg at det ble tatt ut mer lirype i områder hvor lirypetettheten var minst, og det kan derfor anbefales å innføre jaktrestriksjoner når lirypebestandene er små.

Storparten av jegerne (66 prosent) støttet jaktrestriksjoner og de fleste (89 prosent) var villig til å felle færre liryper for å potensielt øke neste års bestand. Avhandlingen understreker viktigheten av å taksere rypebestanden, samt registrere jegernes innsats og uttak, og at jaktkvoter bør vurderes når bestandene er små og når det er lite smågnagere.

 Les hva Høgskolen I Innlandet (Evenstad) skriver om doktoravhandlingen: https://www.inn.no/om-hoegskolen/nyheter/disputerer-paa-forvaltning-av-lirype

Les mer om doktoravhandlingen her: https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2482986