Nye indekstall på hofteleddsdysplasi er klare i NKKs database, og de er et fint verktøy når det vurderes å avle på en hund.

Databasen er oppjustert og er nå bedre rustet til bruk for moderne analyser, som indeksberegning, skriver NKK i en artikkel på sin hjemmeside. Dette angår ikke minst den nedarvbare sykdommen hofteleddsdysplasi, som har vært et tema «i alle tider», ikke minst de siste årene, på grunn av en markant økning tilfeller i enkelte fuglehundraser.

Mange klubber og oppdrettere er misfornøyde med at den registrerte HD-frekvensen ikke har gått ned så raskt som man kunne ønske. Det er derfor gjort noen endringer i indeksberegningene. Indeksen uttrykker en hunds nedarvingsevne med tanke på HD i forhold til gjennomsnittet av noen årganger HD-røntgete hunder.

Indeksen vil være et godt verktøy for å sikre en best mulig avlsmessig framgang dersom hunder som brukes i avl har høyest mulig indeks, siden disse har høyest sannsynlighet for å få HD-frie avkom. Samtidig er det viktig å huske på at HD-status bare er en mange viktige egenskaper, minnes det om. Fuglehunden kommer i nummer 3, altså mai-nummeret med en informativ artikkel om HD.

Når det gjelder indeksen leser du hele artikkel på Norsk Kennel Klubs nettside: http://web2.nkk.no/no/nyheter/HD-indeksen+klar+til+bruk.b7C_wtfY2X.ips