Norsk Institutt for Naturforskning har sett på antallet skogsfugl som blir drept i møte med kraftledninger.

Nei, jegere og andre predatorer er ikke de eneste som forsyner seg av skogsfuglbestanden. Et stort antall orrfugl og storfugl mister livet etter å ha kollidert med kraftledninger. I en artikkel på forskning.no belyses denne problematikken.

Flere forskere knyttet til CEDREN – senter for miljøvennlig design av fornybar energi – har funnet svar på hvor mange fugl det gjelder i et nylig avsluttet forskningsprosjekt.

De har også sett på hvordan trasévalg og design av kraftledninger kan gjøres slik at det har minst mulig negativ påvirkning på fugler og pattedyr.

Det var en spesiell telling som ble utført. For å bli mer effektive, skaffet forskerne seg en sporhund som de spesialtrente til formålet. Wachtelhunden Gaisa patruljerte en syv kilometer lang strekning langs en 300 kilovolt kraftledning sammen med avdelingsingeniør Roger Meås i NINA gjennom en treårsperiode med en til to ukers intervall. Med DNA-analyser av fjærene eliminerte forskerne usikkerheten rundt fugleart, og kunne dermed beregne hvor stort innhogg i populasjonen kraftledningene bidro til.

Det er en interessant artikkel å lese og du finner den her:

https://forskning.no/2014/09/skogsfugl-pa-kollisjonskurs-med-kraftledninger