Olav Schjetne – selveste Dovregubben – preget det norske fuglehundmiljøet i omkring 50 år. I 1992 ga han ut boken Den Glade Fuglehunden – sammen med redaktør Arild Mangschau. Boken har vært utsolgt og etterspurt i mange år. Nå er den her igjen – i ny drakt, med nye flotte bilder og et utvidet kapittel om skogsfugljakt. Et emne de ikke fant plass til i den første utgivelsen.
Det er Schjetnes medredaktør Arild Mangschau som har ført boken «i pennen» igjen og vi er fristet til å si at det har blitt en enda gladere fuglehund.
Skrevet av Roy Allan Skaret
  

Alt fra 1992 utgaven er gjengitt i sin originale form og vi som er så gamle at vi husker den første utgaven kan med glede lese denne igjen. Ingen tvil om at Olav Schjetne var langt forut sin tid med dette med positiv forsterkning i dressuren og hele tiden ha fokus på å ha en glad og fornøyd hund. Noen temaer og metoder som var vanlig da er kanskje noe mer omstridt i dag, mens andre omstendigheter gjør at vi i dag ikke har like gode muligheter til å få «jaktet inn» hundene like mye som før i tiden. I dag er det jo lov bare å felle en fugl, eller to om dagen. «I gamle dager» felte de det antall fugl de mente var behøvelig for å få «jaktet inn» hunden og skape den forståelsen mellom hund og jeger som skulle til for å få den fullbefarne jakthunden.

Olav Schjetne forfektet alltid at den beste prøvehunden også var den beste jakthunden. Han var imidlertid også klar på at jaktprøvene som sport aldri må bli viktigere enn selve jakten. Og mens jeg koste meg med å lese denne boken på nytt så må jeg si at det også denne gang var mange av Olavs betraktninger som fikk gitt meg nye A-ha opplevelser. Enten jeg tenker som jeger, prøvedeltaker eller dommer. Alle sammen må ellers bestandig huske hvorfor vi har jaktprøvene – jo det er for å fremme avlen.
Som oppdretter har jeg ofte sagt til mine valpekjøpere at er det en bok dere som førstegangshundeeiere bør ha så er det nettopp Den Glade Fuglehund. Og denne boken – i ny design, krydret med flotte bilder fra en rekke anerkjente fotografer – forsvarer så absolutt den attesten i dag også – 25 år etter at den ble utgitt første gang.

Boka er spekket med gode tips om hvordan du skal gå fram for nettopp å få Den Glade Fuglehund og ikke minst har vi mange tips om hva vi skal gjøre for å rette opp «feil» vi har gjort som har ført til at hunden enten har blitt skuddredd, vegrer seg for å reise etc, etc

Olavs lune historier fra jakt og jaktprøveårene på 60- og 70-tallet gir oss også innblikk i den lune humoren som rådet blant noen av de «argeste» konkurrentene innen sporten på den tiden.

Og sist men ikke minst har redaktør Arild Mangschau lyktes godt med å få inn en del om skogsfugljakt og skogsfuglenes vaner som nye kapitler i denne nye utgaven. Alle de flotte bildene gjør boken til et praktverk som nok blir å finne under mange juletrær dette året.

Åse Kristin Skain Hansen og B Frøy og solid fangst av skogsfugl. Foto: Kjell Erik Moseid

Engelsksetter apporterer skogsfugl. Foto; Dag H Karlsen.