Ved Norges arktiske universitet tar de i bruk nye metoder for å redde rypebestanden. I en artikkel på nettsiden forskning.no forteller de om såkalte lyttestasjoner.

Det er rådgiver Tonje Engevik Eriksen som beskriver hva som gjøres. Bakgrunnen er historisk lave rypetall i nord. Målet: Rypenes framtid skal sikres.

At det er hardt å være rypekylling å vokse opp, konstateres i artikkelen. Steggen klamrer seg til livet og drømmer om å hevde revir neste vår. Med masse lyd håper han på å tiltrekke seg den flotteste høna i området og få spredt sine gener videre – han kakler og gjør seg hørbar og synlig.

Nå skal lyden hjelpe forskerne. Forsker John-André Henden leder forskningsprosjektet hvor lyttestasjoner testes ut for å sikre mer nøyaktige tellinger av fjell- og lirype. Han konstaterer det mange allerede vet, at regn og nedkjøling av kyllingene etter klekking kan ha betydelig påvirkning på deres evne til å overleve. Men det er mange andre tilleggsfaktorer til at rypa går en usikker framtid i møte, konstaterer forskeren.

Både fjellrype og lirype befinner seg på den norske rødlista under kategorien «nært truet». Tidligere metoder for rypetelling gir forskerne store utfordringer i dag.

– Områdene hvor vi teller ryper er langt utenfor allfarvei, og tidligere og tidligere snøsmelting om våren gjør det vanskelig for oss å komme frem med scooter og ski, forteller Henden til forskning.no. Når de ønsker å telle ryper som er territorielle, altså de rypene som vil hekke samme vår, får de stadig større problemer.

Nå får de forhåpentligvis lettere vurdert bestandstettheten av ryper. Forskere fra UiT setter ut lyttestasjoner som skal registrere spillet til rypestegger som hevder revir om våren. Den nye metoden tar i bruk rypenes særegne sang for å telle dem. Om våren spiller rypesteggen for å hevde reviret sitt. Det er denne sangen som nå registreres ved hjelp av automatiske digitale lyttestasjoner.

Forskerne ved UiT har plassert ut lyttestasjoner på Varangerhalvøya i vinter, og de vil kunne gi verdifull informasjon om rypebestandene. Lyttestasjonene vil hentes inn igjen i juli og da begynner arbeidet med å gjennomgå og analysere de enorme mengder data som er registrert denne våren. Forskerne venter nå i spenning på resultatene. Du kan lese hele artikkelen på denne nettsiden:

http://forskning.no/2017/07/vil-bruke-sang-redde-rypene/produsert-og-finansiert-av/uit-norges-arktiske-universitet#.WW2X41mM4n8.facebook