Vi som driver med jaktprøver er underlagt dopingregler, på lik linje med alle andre som driver med konkurranser innen hundesport.

Norsk Kennel Klub har på sine hjemmesider laget en stor artikkel om temaet. De understreker at hensikten med antidopingreglementet er å sikre at hunder som starter i konkurranse er friske og medisinfrie, slik at hundens velferd ivaretas og konkurransen blir rettferdig. Med doping forstås her bruk av medisin, eller annet middel, som gjennom sin virkning stimulerer, beroliger, stiller smerte, påvirker atferd, temperament eller på annen måte kan antas å virke inn på hundens prestasjon eller kvalitet. Gir du hunden smertestillende på grunn av stive ledd på grunn av alderdom, eller smerter på grunn av skader, er det ikke lov å stille til start på en prøve. Det er også karenstid.

Det er karenstid både for medikamenter og behandlingsmetoder. Dette innebærer at det ikke er tillatt å starte hund innenfor karenstiden. Behandlingsformer og substanser som er forbudt til enhver tid er definert i Forbuds- og karenstidslista i antidopingregelverket. MEN, noe som er verdt å merke seg: For hunder som krever langtidsbehandling, som for eksempel i forbindelse med livslang behandling, kan dispensasjon fra antidopingregelverket gis.

I NKKs artikkel er det spørsmål og svar rundt dopingregelverket.

– Hvem gjelder reglementet for?

Alle hunder som starter i noen form for konkurranse eller annen bedømmelse – for eksempel utstilling, jaktprøve, lydighet, agility, brukskonkurranse eller mentaltest. Reglementet gjelder både for offisielle og uoffisielle arrangementer.

– Hvem er ansvarlig hvis en hund får positiv dopingprøve?

Det er i utangspunktet eieren(e), men andre kan holdes ansvarlige dersom utredningen viser at andre kan ha vært involvert.

– Hva skjer ved en positiv dopingprøve?

Hvis både A- og B-prøven er positive vil saken vurderes av NKKs antidopingutvalg. Dersom utvalget ikke finner noen åpenbar årsak som tyder på at eier er skyldfri, vil saken oversendes Disiplinærkomiteen.

– Hunden min har begynt på en medisinkur, og skal snart på konkurranse. Hva gjør jeg?

Hunden må få de medisinene den trenger, så da må du dessverre vente med å stille i konkurranse til hunden er frisk og medisinfri (karenstida er utløpt etter siste behandling).

– Hva med legemidler som ikke står i karenstidslista?

Hvis dyrlegen din ikke finner karenstid for det legemiddelet hunden din går på, må eier eller veterinær kontakte NKK og spørre. Det er ikke slik at det er lov til å konkurrere med hunder som får legemidler som ikke står på lista. Konkurransehunder skal være medisinfrie!

– Hva med kosttilskudd?

Mange kosttilskudd er i seg selv harmløse i dopingsammenheng. Imidlertid er det liten kontroll med produksjon og renhet av kosttilskudd. I noen tilfeller kan hunden få i seg ulovlige stoffer via urent kosttilskudd. Vær forsiktig med å gi kosttilskudd til konkurransehunder.

Du kan lese artikkelen i sin helhet på www.nkk.no

Les mer om NKKs antidopingregelverk her

Spørsmål til regelverket kan rettes til antidoping@nkk.no