Av Mona Larsen
Laboratorieansvarlig – Fredrikstad Dyrehospital

Det er anbefalt å vaksinere hvert år mot det som heter kennelhoste, så hva er kennelhoste?

Kennelhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som rammer de øvre luftveiene hos hund, og det kan sammenlignes med når vi har en kraftig forkjølelse. Kennelhoste er ofte virusrelatert, men på grunn av skaden viruset gjør i luftveiene, vil bakterier lettere få feste og lage en infeksjon. Så vi kan si at kennelhoste kommer av både virus og bakterier.

Så hvordan smitter egentlig kennelhoste? 

Viruset sprer seg via dråpesmitte. Det er oftest en bakterie som heter Bordertella Bronkioseptica sammen med hundens parainfluensavirus som er årsaken til kennelhosten.

Dråpesmitte kan skje når hunder hilser på hverandre, de nyser eller hoster, drikker av samme vannskål, eller spiser av samme matskål, eller vi mennesker tar med oss smitten fra en hund til en annen.

Det tar ca 3-5 dager fra smittede hunder blir syke. Dette kaller vi inkubasjonstid og i denne perioden viser ikke hundene noen tegn til sykdom. Spesielt utsatt for kennelhoste er de hundene som har mye kontakt med andre hunder, som på jakthundprøver, utstillinger, store samlinger, kennelopphold, pensjonater, hundebarnehager og lign-ende der det oppholder seg flere hunder.

Vet dere at dere skal oppholde dere på slike steder og tilstelninger, er det greit å prøve å holde hunden unna fremmede hunder så godt det lar seg gjøre, unngå unødvendig kontakt med andre hunder. I tillegg bør hundene vaksineres en gang i året for å ha en viss beskyttelse mot viruset og bakterien. Det er bare nesevaksinen som gir god beskyttelse mot bakterien og viruset (nobivac bbpi). De vaksinetypene som settes i nakken, beskytter bare mot parainfluensa viruset.

Hvordan arter kennelhoste seg? 

Symptomer på kennelhoste arter seg forskjellig, men oftest begynner det med at hundene tørrhoster, brekker seg og det renner blank fra neseborene.

Temperaturen kan stige til feber, men ikke nødvendigvis, det er alltid greit å sjekke temperaturen dersom hunden begynner å hoste, det renner fra nesen eller den virker slapp og medtatt. Ved feber skal en veterinær besøkes. Hundens kroppstemperatur er noe høyere enn hos oss mennesker. Vi regner derfor ikke feber hos en hund før den er opp mot eller over 39 grader. Temperaturen måles i endetarmen, og det gamle trikset om å kjenne på snuten om den er kald eller våt, er ikke nøyaktig nok.

Hvor syk en hund blir av kennelhoste er veldig individuelt, noen hunder blir mye sykere enn andre og dette har med hundens immunforsvar å gjøre. Immunforsvaret kan påvirkes av stress, og annet sykdomsbilde som gjør at hunden allerede kan være svekket, eller hunden er sliten etter harde dager med trening og/eller jakt.

Hunder som er vaksinert kan også få kennelhoste, men de vil få en mye mildere tilstand av sykdommen.

Kennelhoste kan utvikle seg -dersom det ikke blir tatt hensyn til, og hosten blir mer alvorlig og den blir mer «våt», og hunden blir sykere, får høyere temperatur og det kan utvikle seg til lungebe-tennelse. Dersom det er mistanke om -kennelhoste, bør veterinær oppsøkes slik at hunden kan få hjelp, om ikke annet noe hostedempende. For det er like slitsomt for hundene å tørrhoste som det er for oss mennesker når vi er forkjølet.

Hundens kroppstemperatur er noe høyere enn hos oss mennesker. Vi regner derfor ikke feber hos en hund før den er opp mot eller over 39 grader.

Behandling av kennelhoste:  

Ro og hvile er det som blir foreskrevet hos doktoren ved kennelhoste, som når vi er forkjølet. Dersom hunden hoster og har det slitsomt, kan veterinæren foreskrive noe hostedempende som kan hjelpe hunden i den hardeste perioden av sykdommen. Dersom det har utviklet seg en lungebetennelse vil hunden få behandling for dette.

Hunden bør ikke trenes hardt når den har kennelhoste, ei heller utsettes for stress og mas. Den bør ha tilgang til frisk og ren luft i hjemmet, slik at den kan puste -lettere. Unngå matos, røyk, støv og innesperret luft der hunden oppholder seg, en luftfukter kan gjøre dagene litt enklere når hunden har kennelhoste.

Kennelhoste varer i ca 2-3 uker, og i disse ukene bør man ta hensyn både til egen hund og andres, så hold den borte fra andre hunder slik at ikke smitten spres videre. Ingen ønsker vel at andre skal bli smittet og syke? Dersom man har flere hunder under samme tak, bør det gjøres gode tiltak til hygiene slik at man unngår smitte så godt det lar seg gjøre.  Kan den syke hunden isoleres fra de andre, er dette bra. Vask hendene nøye før dere tar på neste hund, vask tepper, senger og lignende der den smittede hunden har ligget.

Bruk gjerne en sele i stede for halsbånd under sykdomstiden, da ett bånd ofte kan irritere når det strammes rundt halsen og trigge hunden til å hoste mer. Når hundene våre er syke, setter de også pris på litt ekstra kjærlighet og oppmerksomhet. Litt næringsrik mat og ekstra kos er aldri feil. Jeg vil med dette ønske dere alle en smitte- og forkjølelsesfri høst og vinter.

Husk hygiene og beskyttelse mot smitte.

Fra Fuglehunden nr. 6 - 2016

FUGLEHUNDEN

Denne artikkelen ble publisert i Fuglehunden nr. 6 – 2016.