Klikk for større bildet…

Av Mona Larsen
Laboratorieansvarlig – Fredrikstad Dyrehospital

Denne gangen har vi fokus på førstehjelp og hva man kan gjøre dersom uhellet skulle være ute når man har med seg hunden på tur.

De fleste av oss har en eller annen gang i livet vært uheldig og kommet ut for en eller annen skade på hunden. Som regel er det mind-re skader det dreier seg om, men det er alltid nyttig å vite hva du skal gjøre både med store og små skader.

Først vil jeg bare si at egen -sikkerhet kommer først. Et dyr som har vondt skjønner ikke hva som skjer og kan bite. Dersom vi blir bitt, er vi til lite eller ingen nytte for dyret. Lag derfor et snutebånd av det som måtte finnes. Det kan være belte eller en taustump, og det forhindrer at du blir bitt eller skadd.

En annen grei ting å gjøre før du legger avgårde, er å finne ut hvor nærmeste veterinær finnes. Lagre telefonnummeret på telefonen. Når du står midt oppe i en situasjon, kan du bli ganske stresset og ha det travelt og da er det liten vits å bruke tid på å google. Kanskje har du ikke engang internett tilkobling.

Når vi pakker sekken for å dra på tur, er det alltid kjekt å ha med et førstehjelpskrin, både for vår egen del og for hundens. Det er ingen fasit på hva du skal ha i dette skrinet, men jeg kan fortelle hva jeg har i mitt når jeg er på tur. I mitt skrin er det alltid gaffatape, som kan brukes til det meste, og jeg har sterilt saltvann i stedet for sårrens som pyrisept. Dette duger både til å rense sår, samt kan brukes til å skylle øyne om det skulle være noe der. Jeg har med saks, sterile kompresser, engangsbandasjer, engangs-hansker og en bit med bomullstau, og en god gammeldags ispose av typen man vrir på for å utløse -kulde. Med dette kan jeg klare å forbinde, støtte opp og rense frem til jeg kommer til veterinær. Og skulle det ikke være nok, så bruker vi det vi har tilgjengelig.

Sår og blødninger er det vi kommer oftest ut for og her er det forskjellige grader fra enkle skrubbsår til store blødninger. Ser du blod, så sjekk hele hunden og kartlegg hvor skaden er, og om det er flere skader. Ved sår og blødninger vet vi hva som skjer og kan -e-nkelt ta kontroll.

Ved store, alvorlige blødninger skal det legges på trykk, enten ved hjelp av en gjenstand eller du kan bruke hånden. Hold trykket i 5 minutter og løsne forsiktig å se om det har avtatt. Dersom blødningen da er mindre, legges det et litt lettere trykk på stedet til du ankommer veterinær. Pass på å holde dyret mest mulig i ro og unngå stress.

Mindre sår og lette blødninger bør skylles og dekkes til med en steril kompress, før du kontakter veterinær. Ved mindre blødninger har du litt mer tid på deg. Overfladiske sår renses og holdes under oppsikt, slik at du får fulgt med på at det ikke blir noen infeksjon i såret. Unngå at hunden slikker på såret.

Brudd og halthet  er også en risiko når hundene løper i stor fart og i ulendt terreng. For å stille diagnosen brudd, må det tas røntgen. En hund med brudd vil aldri/sjeldent tråkke på foten, og den vil vise tegn på smerte. En hund halter ikke hvis ikke den har vondt, og det er den eneste måten den kan fortelle oss at noe er galt på.

Hjelp hunden på best mulig måte til bilen, enten ved å bære, eller støtte den!

Er det et åpent brudd, vil det være bein synlig, og i disse tilfellene bør du dekke til bruddstedet forsiktig med sterile kompresser med saltvann, for å minimere faren for forurensing så mye som mulig. Ved synlig bein og penetrering av hud er infeksjonsfaren veldig stor.

De fleste hunder vil ikke akseptere at man spjelker tt brudd, så legg kompressene forsiktig på, og fest de lett med tape. Prøv å unngå å håndtere det skadde beinet mer enn nødvendig, og husk at dette er meget smertefullt for hunden.

Stikksår, ofte sett på hunder som løper i stor fart i tett terreng, hvor de løper på ting som stikker ut/opp. Sjekk ofte over hundene deres, spesielt i brystet når de er inne hos dere. Skulle de har løpt på noe og det sitter igjen deler av dette, for eksempel en kvist, så ikke dra dette ut. La det som sitter der bli værende til dere kommer til veterinær. Dette er fordi du ikke vet hvor langt inn fremmedlegemet sitter, og ofte kan det fungere som en «propp» om det har trengt igjennom blodårer og indre organer. Prøv å holde fremmedlegemet mest mulig i ro på vei til veterinær.

Øyne: Skader på øyne skal sjekkes hos veterinær. Ser du at hunden kniper på øynene, at den gnir øyet mot noe, eller det er et synlig fremmedlegme og/eller rødme i øyet, trenger hunden rett behandling. Selv den minste lille rift på øyet kan skape trøbbel, og det er ubehagelig å ha vondt i øynene. Du kan skylle øyet med sterilt saltvann, for å fjerne eventuelle løse ting, men for å se om dette har laget noen skader, må øyet sjekkes under eget lys for å avdekke sår på hornhinnen. Bruk aldri rester av medisiner du har liggende, eller medisiner du ikke har fått for den spesielle øyenskaden. Det kan ofte gjøre vondt verre og skape mye unødvendig trøbbel for hunden.

«ABC»  Airways, Breathing, Circulation.

Airways: Sjekk for fremmedlegemer, om tunge ligger krøllet bakover og stenger for luftveiene eller noe trykker på lungene.

Breathing: Sjekk om dyret puster, hvis ikke må vi puste for den med munn mot snute. Hold rundt snuten slik at munnen er lukket og pust inn gjennom nesen. En frisk hund har normalt 10-30 pust i minuttet.

Circulation: Har dyret hjerteslag og puls? Dette sjekkes enklest ved å kjenne på innsiden av bakbeinet der det ligger en stor blodåre. Kjenner du ikke puls eller hjerteslag, starter du hjertekompresjon. 30 kompresjoner og 2 innblåsninger. En frisk hund har normalt 60-100 hjerteslag i minuttet.

Se an hundens størrelse når du gir hjertekompresjon. En liten hund trenger mye mindre kraft enn en stor hund.

Sirkulasjonssvikt: Hunder som er skadd kan få sirkulasjonssvikt, og det kan være på grunn av blodmangel, smerte eller indre blødninger. Hunden vil da ofte gå i sjokk.

En frisk hund har rosa og friskt tannkjøtt, mens en hund med -sirkulasjonssvikt vil ha blekt og hvitt tannkjøtt, den vil ha svak puls, være kald og klam på ører og poter, ligger ofte nede og det vil være liten eller ingen respons. Hunden vil da trenge øyeblikkelig hjelp og behandling hos nærmeste veterinær. Stabiliser dyret på best mulig måte, helst på et flatt, hardt underlag. Bruk det du har for hånden, for eksempel en koffert. Legg et teppe over dyret for å holde det varmt.

I enhver situasjon hvor du ser at hunden er skadd og trenger hjelp, er det viktig at du som eier klarer å holde hodet kaldt. Unngå stress og høye stemmer. Når menneskene blir stresset og redde, blir hundene det også. Snakk med rolig stemme og prøv å berolige dyret. Gjør situa-sjonen så komfortabelt som mulig.

Jeg vil anbefale alle å lære seg å kjenne hundens puls hjemme. Da vet du hvor og hvordan det gjøres. Det er også greit å vite hvordan tannkjøttet ser ut til vanlig på friske hunder, så bruk ett minutt eller to på dette. Det gjør det enklere å oppdage om hunden er blek i tannkjøttet når du er ute på jakt eller trening.

En god og skadefri høst og god jakt ønskes alle dere som skal på tur. Ta godt vare på den firbente vennen din!

Klikk for større bildet…
Fra Fuglehunden nr. 5 - 2016

FUGLEHUNDEN

Denne artikkelen ble publisert i Fuglehunden nr. 5 – 2016.