Støy og lyd

– «pipete» hunder

De fleste er enige i at hunder som lager mye støy er en uting. Piping i bur, bjeffing i hundegård, varsling på alt og alle samt uling og piping i bånd – mange av oss har irritert oss over både egne og andres hunder som gjør dette.

Årsakene kan være mange. Felles for de aller, aller fleste eiere er at de gjerne vil ha bort adferden, men opplever at det ikke alltid er like lett. Fuglehunden har spurt noen instruktører hvordan de anbefaler å jobbe for å få bort lyd når hundene går i bånd på trening, treningssamlinger og jakt-prøver.

Hunden piper og stresser i bånd når andre hunder får løpe fritt. Kan noe gjøres for å få bort dette, i så fall hva?

Bertil Nyheim, Nyheim hunde- og fritidssenter

Den gammeldagse, og for mange mest nærliggende metoden for å få bort uønsket adferd, er å påføre ubehag. Det er sjelden noen løsning, sier Bertil Nyheim. Han mener å avlede er bedre. Kjefter vi, er vi med på å skape en negativ forventing og øker stresset i hunden. Gi heller hunden en oppgave, sitt eller ligg for eksempel, mener han.

Men, legger han til, det viktigste er å trene. Vi fuglehundeiere trener mye på selve jakten, men er ofte for lite opptatt av å gjøre hunden klar for eksempelvis en jaktprøvedag. Tren på å gå i bånd, tren på å ha hundens fokus selv om det er mange forstyrrelser. Vi bør trene på alt som hunden skal utsettes for, sier Nyheim. Oppsøk miljøer som i utgangspunktet er stressende, både for hund og eier. Unghunder kan med fordel være med som observatører på jaktprøver.

Mye støy i hunder er genetisk, men Nyheim mener det kan trenes bort om det oppdages tidlig. Hvis adferden er befestet er det en mye større utfordring, og avledning i form av oppgaver er trolig løsningen. Dressur er uansett alfa omega, avslutter Nyheim.

Vibeke Skaar, Fuglehundskolen

Vibeke er klar på at det ikke finnes en oppskrift. Det er mange årsaker til at en hund lager mye lyd. Uansett vil det være lettere å hanskes med dette om hunden har god appelldressur. Det ser vi ofte i kennelen her hos oss, forteller hun. Er det genetisk, er det en større utfordring.  

Vibekes beste tips er å være observant fra man får valpen i hus. Mange valper kan formidle mye med lyd, og vi gir ofte hundene ubevisst premie for å sutre og pipe. Det vil gjøre at vi får mer av den uønskede adferden, forteller hun. 

Ute på treningssamlinger, jaktprøver eller lignende, er Vibekes råd å gi hunden en oppgave; eventuelt gå på plass og følge med fører. Står man i ro, hjelper det å kommandere dem ned i dekk.  Hunder som ligger roer seg ofte mer, er hennes erfaring. Mange hunder piper for eksempel en del i bur. Jeg anbefaler eier å feste en langline til halsbåndet til hunden og trekker denne ut gjennom buret og setter seg et stykke unna. Hvis hunden sutrer må du gi den en bestemt kommando for eksempel «tyst» eller «stille», deretter gir du den en liten påvirkning med linen, slik at den skjønner at den må være stille. Si ikke noe mer. Vent til den prøver igjen og gjenta prosedyren noen ganger. Husk alltid kommando før fysisk påvirkning i båndet ellers ingen læring. Etter hvert lærer den seg at når du sier «tyst» så skal det være stille. Det verste eier gjør er å gå bort til buret. Da har hunden oppnådd akkurat det den ønsker, avslutter Vibeke.

Tore Imset, Bannockfield Gundogs/Jakt & Fiskesenteret, NJFF

«Hundene skal ha dressur på plass før de får trene med fugl»

Det er en diskvalifiserende feil å lage lyd på prøve i spaniels- og retrievermiljøet. Det betyr at alle i dette miljøet er veldig opptatt av lyd i hundene. Det er en almen forståelse for at det ikke avles på hunder som lager lyd. 

Fuglehunden har tatt en prat med Tore Imset. Sammen med sin kone Anine driver han kennel Bannockfield, holder ulike kurs og treningssamlinger og konkurrerer med sine hunder. Tore Imset jobber i tillegg med hund på NJFFs Jakt og fiskesenter på Flå. 

Imset forteller at han starter trening med valpene fra de kommer i hus, men at han jobber langsiktig. Mange hunder er ikke klare for å trene med fugl før de er minst to år. Han mener at mye ligger i at eierne vil for mye, for tidlig og lager et unødvendig forventningsstress i hundene. Imset mener også at oppdrettere bør bli flinkere til å informere til, og følge opp sine valpekjøpere. 

Hundene skal ha dressur på plass før de får trene med fugl. Det bør være fokus på ro-trening og det å lære hunden å slappe av. Eksempelvis bør en unghund kunne sitte i ro i minst ti minutter før den presenteres for provokasjon med fugl. Hastverk er hundeeiernes største utfordring. God dressur kan dempe jaktlysten, sier Imset, men man får en kontrollerbar hund og når hunden presenteres for fugl vil jaktlysten igjen øke uten at kontrollerbarheten forsvinner. 

Imset påpeker at det er viktig å dempe hundens forventninger. Hundene skal ikke få lov å stresse seg opp. Hvis du har en hund som hyler i bilen hver gang du kjører på grusvei – tren uforutsigbart er hans råd; kjør på grusvei, stopp bilen, åpne bakluka, la hunden være i bilen og vent til den roer seg. Lukk igjen bakluka og kjør hjem igjen. Slik trening er uforutsigbar og demper hundens forventinger. 

Ikke kjeft når hunden lager lyd, ta bort fokus og gi hunden en oppgave, avslutter Imset. 

Hanne Fevik, Sando Hundesenter

Fuglehunden ba også Hanne Fevik, Sando Hundesenter, om å beskrive sine erfaringer med lyd og stresshunder.

Jeg har selv hatt en hund som lagde lyd på jaktprøver. Ikke hver gang, men innimellom. Å kjefte hjalp ikke, jeg tror ikke hun enset hva hun gjorde, og løsningen var å være mest mulig i bevegelse og klappe med rolig hånd når vi sto stille. Hunden roet seg, jeg kjeftet ikke og partiet slapp «underholdningen». 

Denne hunden var eksempel på en voksen hund som var «overivrig» og lagde lyd nesten uten å ense det selv. Det er det vanskelig å trene bort. Min anbefaling er da å avlede fremfor å kjefte. 

Det jeg skulle ha gjort var å ta tak i det aller første gang det skjedde. En overraskende vannsprut i rett tid kan være nok til å stoppe dette for alltid. Vann fordi det er overraskende uten å være vondt eller voldsomt. Men, det er nok til å bråstoppe en adferd. Bruk en liten spruteflaske og gi hunden en skikkelig sprut mot hodet samtidig som du legger på en bestemt kommando, «kutt» for eksempel. Noen ganger skvetter hunden så av vannet at en sprut er nok og kun kommandoen stopper nye tilløp til lyd. Poenget er å gi vannspruten overraskende, det er ingen nytte om hunden kun er stille når flasken er i hånden. 

Aller viktigst er det å starte med en gang en får en liten valp i hus. Den lille valpen skal ikke ha oppmerksomhet når den lager lyd, overse i størst mulig grad og belønn når de er rolig. Det er viktig at de lærer at de ikke oppnår noe ved lyd, avslutter Hanne. 

Fra Fuglehunden nr. 2 - 2016

FUGLEHUNDEN

Denne artikkelen ble publisert i Fuglehunden nr. 2 – 2016.