Livmorbetennelse hos hund

Livmorbetennelse hos tisper er en av de vanligste akutte og livstruende sykdommene i Norge. Det er faktisk så mye som en av fire usteriliserte tisper som får denne sykdommen før 10-års alder. Det er gjerne eldre tisper som er utsatt, og det skjer som regel innen 8 uker etter løpetid.

 

Av Camilla Tørnqvist Johnsen 
Veterinær – Fredrikstad Dyrehospital

 

Betent livmor full av puss under operasjon 

Symptomer

Symptomene på livmorbetennelse er at tispa blir slapp, kaster opp, drikker og tisser mye, og det kan også være gul utflod fra vulva. Noen har også feber. Det er ikke alle tisper som får alle disse —
symptomene, det varierer fra individ til individ. Det første symptomet er ofte at tispa begynner å drikke mer, en til to måneder etter løpetid.

En livmorbetennelse kan være lukket eller åpen. Dette er avhengig av om livmorhalsen (lukkemuskelen mellom skjeden og livmor) er åpen eller lukket. Om den er åpen vil det komme gul utflod ut når det er betennelse.

Livmorbetennelser som er lukket blir generelt mer alvorlig da infeksjonsvæsken ikke kommer ut av kroppen, og giftstoffene som blir produsert da blir tatt opp i kroppen.

Grunnen til at tispa kaster opp er på grunn av giftstoffene i kroppen. Hjernen har et eget apparat som oppdager giftstoffer og sender signaler til oppkastsenteret slik at kroppen kan forsøke å bli kvitt giften ved å kaste opp.  Giftstoffene fra bakteriene i livmoren vil også påvirke nyrene slik at hunden ikke klarer å konsentrere urinen sin lenger. Hundene vil da kompensere med å drikke mer og tisse mer.

I noen tilfeller vil betennelsen også kunne sette seg i øynene og hunden får en betennelse i årehinnen (uveitt). Symptomene på uveitt er ofte at hunden får røde øyne, kan bli lysømfindtlige og få små pupiller.

Diagnose

Diagnosen livmorbetennelse setter vi etter å ha undersøkt tispa. Blodprøver vil ofte vise et infeksjons-bilde og ultralydsbilder vil ofte vise en forstørret livmor som inneholder væske. Disse prøvene vil også fortelle oss om det er andre sykdommer eller problemer som må vurderes før en eventuell operasjon.

Behandling

Sykdommen går ikke over av seg selv og den kan fort bli livstruende. For å redde hunden må livmor-betennelsen fjernes, det vil si at vi fjerner livmor og eggstokker.

Avhengig av hvor lenge hunden har vært syk og hvilke symptomer den har, vil operasjonen bli gjort raskt, eller vi avventer til tispa er stabilisert. Noen hunder kan få -andre komplikasjoner om sykdommen har gått langt, blant annet skade på nyrer og lever. Blodprøvene som blir tatt i forbindelse med operasjon vil gi god informasjon om dette.

Under operasjonen blir det også som oftest tatt en urinprøve da mange tisper med livmorbetennelse også har urinveisinfeksjon.

I sjeldne tilfeller hvis betennelsen er åpen og tispa skal avles på, kan medisinsk behandling forsøkes, dette er vanligvis ikke anbefalt fordi livmorbetennelsen nesten alltid kommer tilbake.

Prognose

Dette er en alvorlig sykdom, men prognosen er gjerne god. Så lenge tispa får riktig behandling raskt så blir de fleste helt bra igjen. Det er viktig å tenke på at tisper som er sterilisert, har lettere for å legge på seg. Fôrmengden bør derfor reduseres eller man kan gå over til ett fôr som har lavere kalori innhold.

Cirka 10 prosent av tispene som blir sterilisert kan få problemer med lekkasje av urin når de sover. Årsaken er at mangel på kvinnelige kjønnshormoner kan gjøre lukkemuskulaturen i blærehalsen slappere. Hvis denne komplikasjonen skulle oppstå er det mulig å behandle det medisinsk. Noen tisper kan også få en mer ullaktig pels etter sterilisering.

Åpnet livmor der man kan se at livmorveggen er full av små cyster noe som disponerer for livmor-betennelse.

Fra Fuglehunden nr. 2 - 2016

FUGLEHUNDEN

Denne artikkelen ble publisert i Fuglehunden nr. 2 – 2016.