Noen ganger opplever vi at hundene kan få anfall. Det kan være alt fra at de svikter i bakparten, til at de faller om på siden og blir bevistløse. Av og til varer anfallene flere minutter og hundene er sløve når de kommer til seg selv igjen.

 

Boxer kan for eksempel bli ekstremt glade når eiere kommer hjem fra jobben og dette kan i noen tilfelle føre til at de besvimer. Det behøver ikke å være sykdom involvert i disse besvimelsesanfallene, men det kan være greit å sjekke at det ikke er noen sykdom i hjertet da Boxer er kjent for å ha en del arvelige hjertesykdommer som kan gi besvimelse.

En del jegere kan oppleve at hunden går tom for energi i løpet av en jakt dag og blir slitne og dette må regnes som helt normalt. Det er derimot ikke normalt hvis hunden svikter i bakparten etter ganske kort tid på jakt eller legger seg rett ned.

Eiere med hunder som har anfall bør prøve å filme anfallene når de skjer og ta dette med til dyrlegen. Det er også viktig å skrive ned hvordan anfallet arter seg og hva som skjer før og etter anfallene. Dette kan hjelpe dyrlegene langt på vei når de skal stille en diagnose.

Årsaker til anfall kan deles inn i flere grupper avhengig av hvilket organsystem som er årsaken til anfallene.

Forskjellige sykdommer i nervesystemet kan gi mange forskjellige anfall og det mest kjente er kanskje epilepsi. Breton og Vorster er hunderaser som har arvelige former for epilepsi, men alle fuglehundrasene kan ha epilepsi. Et epileptisk anfall kommer som regel i hvile eller akkurat når hunden skal sovne eller våkne. En del hunder vil kjenne at anfallet er på vei og søke mot eier. Under anfallet vil kroppen får kramper og hunden kan tisse på seg. Etter anfallene bruker de fleste hunder litt tid på komme seg, noen av hundene kan bli aggressive eller redde etter anfall. Hundene er ikke bevisste under anfall så det er viktig og ikke å putte fingre inn i munnen på hunden mens den har anfall. Det finnes medisiner for epilepsi som kan dempe anfallene og minske antallet. De fleste hunder som har den arvelige formen for epilepsi får sine første anfall mellom 1-3 år. Eldre hunder som får anfall kan få disse fordi de har svulster i hjernen som vokser. Hundene får som regel ikke epilepsi anfall i forbindelse med jakt eller aktivitet. Det finnes en annen nervesykdom som heter Myastenia Gravis der symptomene viser seg under aktivitet. Hunden vil være normalt aktivt før plutselig tempoet går raskt nedover, når hunden får hvilt seg litt vil ofte aktivitetsnivået bli normalt igjen. Dette er en autoimmunsykdom der antistoffer angriper reseptorer i nervesystemet slik at disse ikke virker slik som de skal. Hundene gulper ofte opp maten sin fordi spiserøret utvider seg ved denne sykdommen. Det finnes medisiner som mot denne sykdommen også og diagnosen stilles ved å måle autoantistoffer i blodet.

Lavt blodsukker kan oppstå hos hunder som jakter og disse hundene vil ofte oppleves som slappe og sløve etter ganske kortvarig anstrengelse. Det er viktig å måle blodsukker når hunden får anfall fordi blodsukkeret ofte vil normalisere seg igjen når hunden får hvilt. Det går an å kjøpe blodsukkermålingsapparater på apoteket og få hjelp av dyrlegen for å finne ut hvordan man skal måle blodsukkeret. Hunder med dette problemet må utredes for å finne ut om det er en underliggende årsak til blodsukker fallet og hvis dette ikke finnes, trenger hunden hyppige måltider under hele jaktdagen eller aktiviteten.

Hjertesykdommer kan også være en årsak til besvimelse hos hund og er det hjertet som er årsaken skjer ofte anfallene i aktivitet. Hunden faller om og i løpet av noen sekunder kommer den seg på bena igjen. Hunden er ofte ikke påvirket etter ett slikt besvimelsesanfall og dette kan brukes til å skille hjerteanfall fra ett epileptisk anfall. Hunder med hjertesykdommer som gir besvimelser har ofte rytmeforstyrrelser og dette kan dyrlegen finne ut av ved å lytte på hunden, ta et ekg og se på hjertet med ultralyd. Det finnes medisiner som i noen tilfeller kan rette opp rytmeforstyrrelsen slik at hunden slutter å besvime. Det er ikke alltid like lett å finne årsak til anfall hos hund, men det hjelper mye når eier har tatt en liten filmsnutt med mobilen sin og tar med dette til dyrlegen. Det kan også være lurt å legge hånden på brystkassen til hunden og sjekke puls.

Kos dere med vintertreningen med forhåpentligvis friske og raske hunder.