Tekst og foto: Eva Pedersen

Et par dager etter fødselen begynte valpene å dø. Det var da vi forstod at noe var galt…..

Vår strihåret vorstehhund  Hella`s Q- tips fylte sju år i februar 2013 og vi planla da det siste kullet på henne. Etter fylte åtte år og veteran, skal man ikke ha kull på tispa, er vår mening.

Vi hadde brukt god tid på å finne hannhund som passet godt til Q, en flott kar av gode jaktlinjer og spennende stamtavle. Nye linjer på strihåret vorstehhund i Norge.

I begynnelsen av juni bestilte vi fergebilletter, time for brunstkontroll av Q, pakket bilen og reiste til England. Vi tok speedferge fra Larvik og over til Hirtshals, så kjørte vi derfra og ned til Esbjerg i Danmark og tok fergen over til England. Det var fem timers kjøring derfra og ned til hannhunden.

Paring ble gjennomført mandag 17. juni og vi ventet noen uker i spenning før vi fikk bekreftet drektighet ved hjelp av ultralyd.

Fredag 16. august startet fødselen og 10 valper ble født. seks tisper og fire hanner. To tisper levde bare en kort stund, men vi kunne ikke se noe galt med dem. God fødsel vekt, kraftige og fine begge to. Ingen synlig årsak til at de ikke skulle leve opp.

Fredags kvelden roet seg og helgen forløp seg helt normalt. Valpene hang i pattene og ble runde og gode.

Mandag var det en av valpene som var urolig og skrek mye. Den sluttet også suge.
Q hadde nok melk og vi begynte å pumpe henne for så å fore valpen med morsmelk annen hver time.

men den ville ikke suge. Øyne og nesebor tettet seg etter hvert av grønt puss, og pusten endret rask karakter. Etter et døgn etter var den død. Da begynte marerittet…

Fortvilelsen var stor, den ene valpen etter den andre, døde uansett hva vi gjorde. Veterinæren ga på bakgrunn av disse symptomene, diagnose herpes. Vi jobbet døgnet rundt for å redde valpene, men av 10 valper, overlevde tre stykker. En hann og to tisper.  Ingen av disse ble syke.

Tispa vår viste ingen tegn på å være syk, men har smittet valpene når de ble født.

 

Hva er så symptomene på at valpene har fått herpesvirus?

Symptomene på herpesvirus er at valpene blir urolige, de skriker mye, og de slutter å spise. Dette kan skje bare noen timer etter at de er født og opp til flere uker etter fødsel. Noen medisin finnes ikke, men det har vist seg at viruset ikke trives i varme miljøer, så det er viktig at man har det varmt i valpe-kassa ved hjelp av varmelampe.

Jeg har snakket med flere oppdrettere etter dette og alle kunne fortelle at de vaksinerte tispene mot herpes ved paring. Da unngikk de at tispene gikk tomme og at valpene døde.

 

Behandling

Det finnes ingen behandling.

 

Hvordan forbygge Herpesvirus?

På tispa

 • Unngå smittefarlig kontakt, især i drektigheten
 • Godt miljø med lavt stressnivå.
 • VAKSINE!! Herpesvaksinen er en vaksine som må settes først ca.14 dager etter paring og deretter 14 dager før forventet fødsel.
 • Det anbefales også at tisper som skal gå i avl, gis en vaksine ved 1- årsalder.

 

På valpene

 • Varmelampe, da valpene ikke klarer å produsere varme til seg selv.
 • Sikre tilførsel av råmelk.
 • Får du anledning til å tappe tispa for råmelk, så frys ned det du ikke trenger der og da.
 • Unngå smittefarlig kontakt.

 

Hvem skal vaksineres?

 • Drektige tisper som er/har vært eksponert for herpesvirus.
 • Drektige tisper i områder med forekomst av viruset
 • Drektige tisper som er påvist herpesvirus på.
 • Disse vaksineres ca. 14 dager etter paring og 14 dager før forventet fødsel. (Ved hver drektighet!)

Vi satt med mange spørsmål, når dette skjedde. Har hatt mange kull, vårt første ble født i 1991 uten at vi har hatt problemer med tomme tisper og syke valper. For å finne ut mer om herpesvirus, leste jeg mye på nettet. Oppdaget også at flere oppdrettere jeg var i kontakt med, kjente til herpesviruset, uten at noen pratet om dette og informerte andre oppdrettere at de vaksinerte.

Vi ønsker å spre informasjon om herpesvirus, slik at ikke noen andre skal oppleve det marerittet vi gjorde. Oppfordringen blir: vaksiner tispa ved paring, unngå stress i drektighets- tiden, unngå fremmede smittekilder. Har du flere tisper som skal gå i avl, så kan det være en god ide å vaksinere de en gang pr år.

Med åpne grenser kommer det stadig nye smittekilder inn i landet. Som oppdretter vet jeg at alle de tispene jeg har som skal gå i avl, blir vaksinert mot herpes.

Min oppfordring blir: gjør det du også!

 

Kilde:

Kennel Pei Fang v/Marianne Holmli.
http://peifangchows.com/articlesN.htm
Hundesport nr 5/13