Ultralydsbilde av godartet prostata forstørrelse hentet fra teknisk brosjyre fra Yposane

 

På klinikken forrige uke, kom det inn en åtte år gammel hannhund som hadde problemer med å tisse. Han hadde i det siste brukt lenger og lenger tid på  tisse. Ellers var hunden i god form med normal spise og drikkelyst. Avføringen hadde forandret litt form, men hadde normal konsistens. Eier hadde også observert at det dryppet litt blodtilblandet sekret fra forhuden hans når han var innendørs.

Hunden ble undersøkt uten at det ble funnet noe unormalt. Det ble tatt en urinprøve etter at forhuden var skylt med saltvann. I urinen var det en del blod og en del celler fra prostata. Urinen ble satt til bakteriell dyrkning for å utelukke at hunden hadde en urinveisinfeksjon. Etter å ha spurt eier litt grundigere kom det fram at eierne også hadde observert  blod i urinen ved flere anledninger.

Det ble besluttet å undersøke prostata til hunden nærmere fordi godartet forstørrelse av prostata er en mulig årsak til urintrengninger og blod i urinen hos hannhunder. Hunden ble undersøkt med ultralyd og prostata var tydelig forstørret med flere cysteaktige strukturer. Det ble tatt ut en celleprøve fra prostata og den viste at cellene hadde godartede forandringer forenlig med godartet prostata forstørrelse (benign prostatahyperplasi ).

Prostata er en kjønnskjertel som ligger rundt urinrøret i bekkenet til hunden. Den vokser med alderen og veksten er avhengig av testosteron produksjon i testiklene. Funksjonen til prostata er å skille ut væske ved ejakulasjon slik at sædcellene  blir transportert og ernært via prostatasekret. I ett studie er det oppgitt at 80 prosent av hundene over fem år har en forstørret prostata. Dette er med andre ord en vanlig lidelse. Symptomene på godartet prostataforstørrelse kan være problemer med å tisse, blod i urin og  problemer med å få ut avføring. I noen tilfeller kan det oppstå betennelser i en forstørret  prostata og det kan gi smerte, feber og nedsatt allmenntilstand. Kreft i prostata er en veldig sjelden lidelse hos hannhunder sammenlignet med hos mennesker.

Behandlingen for godartet forstørret prostata er å fjerne testosteronproduksjonen permanent eller midlertidig. Kastrering med fjerning av testikler vil fjerne testosteronproduksjonen permanent og prostata vil minske i størrelse uten å  begynne og vokse igjen. Det finnes også medisinske behandlinger som stopper testosteronproduksjonen for seks til tolv måneder .Ett  preparatet heter  Yposane® og det er en tablett som skal gis en gang om dagen i syv dager. Etter 14 dager har  prostata redusert størrelsen betraktelig. Hunden har fortsatt normal fertilitet og kan parre tisper selv om de får denne behandlingen, effekten vare i seks måneder.

Det finnes også ett depotpreparat som heter Suprelorin® som settes under huden til hunden med en sprøyte i nakken. Dette preparatet stopper  fremstillingen av testosteron ved å stanse produksjon av hormoner i hypofysen som stimulerer til testosterondannelse. Det tar opptil seks uker før implantatet virker og hunden blir steril etter seks uker.  Effekten av behandling vil variere avhengig av hvilke styrke som velges, enten varer det seks eller tolv måneder.

Den vanligste bivirkningene av kastrering, Yposane- eller Suprelorin behandling  er at hundene går opp i vekt. Energibehovet til hundene vil kunne gå ned med 10 prosent og dette er det fornuftig  å være bevisst på fordi det er mye lettere å forebygge overvekt enn å slanke den bort når den først er etablert.

Eierne av den åtte år gamle hunden som kom til klinikken bestemte seg for å prøve Yposane, og etter to uker var urinproblemene  og blodet i urinen forsvunnet. Prostata vil derimot begynne å vokse igjen etter noen måneder. Eierne må derfor vurdere om de skal  kastrere hunden ved hjelp av kirurgi eller om de vil gjenta Yposane behandlingen etter seks måneder for å forhindre at hunden får tilbakefall med symptomer.