NM-Lavland-033-fint

Dyktige dressører og hundetrenere legger opp treningen i forhold til hvilke hunder de har som skal ut på jakt og jaktprøver. I dette gamet finnes nemlig ingen fasit. 

Tekst: Mette Møllerop. Foto: Dag-Henry Niilsen

 

Selv om man ikke har hatt mange hunder og heller ikke fått skaffet seg lang og god erfaring, kommer man langt med litt kartlegging og sunn fornuft. Det viktigste rådet er å vurdere hundens alder i forhold til kondisjonsbehov, hvor godt hunden er dressert fra før, og hvilke dressurkrav hunden vil møte på jakt og jaktprøver.

Her følger fire eksempler fra fire erfarne hundeførere og jegere som viser hvordan de tenker i forhold til de hundene de har i dag.

 

Trening hele året hos Halvorsen/Magnussen

Vi er opptatt av at hundene våre er i god kondisjon hele året, sier Randi Halvorsen.

– Jeg har ikke sans for skippertak rett før jakta starter, og jeg ser heller ikke noe poeng i «å ta hundene ned» om sommeren, for så å trene dem opp igjen en måned før jakta starter. Jeg tror hundene har det best om de er i god form hele året. Hvis du sammenlikner hund – menneske, kjenner vel de fleste til hvor tungt det kan være å trene seg opp igjen etter en lang periode uten fysiske utfordringer.

Randi Halvorsen og Rune Magnussen er godt kjent for de aller fleste av Fuglehundens lesere gjennom gode prøveresultater på irsksetterne deres.  Hundene viser seg så godt som alltid fra sin beste side når det gjelder kondisjon og lydighet, og det er ingen tvil om at både fysisk og mental styrke er høyt prioritert der i huset.

Selv om hundene ikke tas ned fysisk, blir mai likevel en roligere måned for hundene. Juni, juli og august drives kondisjonstrening med forskjellige metoder.

– Vi driver mye trekktrening og sykling. Vi bor sånn til at vi kan kjøre firehjuling på store jorder og bruker dette til intervalltrening.

Hva med variasjon i treningen?

– Det liker vi! Vi planlegger treningen både ut fra behov og variasjon. Det blir mer utfordrende for hundene og mer variert fysisk trening. Vi driver for eksempel ikke bare med sykkeltrening i flere uker.

Hva med svømmetrening?

– Før drev vi en del med svømming, men det er blitt mindre av det nå, på grunn av stedet vi bor på. Her har vi ikke tilgang på vann med god nok temperatur.

Randi og Rune på jaktprøve.

Randi og Rune på jaktprøve.

Også menneskene skal være i form

Randi og Rune ser heller ikke noen stor forskjell på kondisjonstrening for hunder og for mennesker. Begge «parter» skal takle lange og mange dager i fjellet under jakt, samtidig skal hundene holde høy intensitet under slippene på jaktprøvene, mens hundeføreren skal følge opp og være på hogget.

– Treningsgrunnlaget for hundene er ikke så ulikt det idrettsfolk trenger. God trening gir og en hund med bedre konsentrasjon. Det er viktig både på jakt og jaktprøver.

Hva med formen deres? Er den på linje med hundenes fysiske form?

– Ja, til vårt behov, i hvert fall. Man har mye større glede av fjellet når man er i god form. I konkurransesammenheng er det viktig å være i god form, ellers kan det bli tungt å følge opp hunden godt nok under slipp. På jakt er det ikke minst viktig. Det er lange dager, og skal du ha glede av jakta, er din egen helse med på å styrke opplevelsen.

 

Dressurforberedelser

For de fleste med flere hunder, blir dressurdelen en blanding av vedlikehold og innlæring.

– De eldste hundene får lite dressur. De kan det de skal kunne. Vi gir dem heller øvelser som skjerper dem og som er morsomme.

Randi og Rune legger ut flere apportfugler eller objekter på forskjellige steder, og slipper hundene i apportsøk samtidig.

– Da blir det konkurranse om å finne apporten først, og det liker de godt. Det betinger selvfølgelig at de behersker alle fasene i en apport.

Dette liker også de eldre hundene?

– Ja, det gjør de. For dem blir det en kombinasjon av deres lange erfaring fra apportering sammen med konkurransemomentet.

 

Unghunder

Unghundene krever et annet opplegg enn de gamle. Det gjelder både fysisk trening og dressur.

– De får korte treningsøkter hvor lengden og mengden avgjøres av alder og fysisk utvikling. På dressurområdet bruker vi generell linedressur. Det er først og fremst for å tydeliggjøre at du fortsatt er lederen. Ellers er jo apportinnlæringen også viktig for unghundene. Apporttrening er en fin sommeraktivitet.

Linedressur er også nyttig i fjellet, påpeker Randi.

– Når linedressuren er godt innarbeidet hos hunden, kan den også brukes i fjellet. Det blir ingen overraskelse for unghunden om øvelsen som ble gjort på gårdsplassen hjemme er flyttet til fjell og vidder.

Dressur er det overalt, «tenker» hunden? 

– Ja, lydigheten skal gjelde overalt, uansett situasjon.

 

Pauser og «snacking»

Ta hensyn til hunden og sørg for at ikke hunden går hele dagen uten nok pauser, mat og vann. Hunden tar ikke selv hensyn til dette. Jaktlysten er motoren og den overstyrer hundens behov.

– Vi legger vekt på gode pauser. Vi skifter selvfølgelig og på hvilke hunder som er ute, men det avhenger jo av at du har flere hunder til rådighet.

Jakta blir ikke lagt opp som prøver med et kvarters slipp. De lar gjerne hundene gå i både en halv og opp mot en time før de bytter hund.

– Vi er også nøye på snackingen, altså sikre energitilskudd og vann til hunden med jevne mellomrom. Her har vi mye å lære av trekkhund-miljøet.

Randi sammenlikner behovet for tilskudd hos hunden med våre egne behov.

– Du kjenner jo selv hva som skjer når du går tom. Blodsukkeret blir lavt og du sliter med å opprettholde framdrift og tempo. Vi spiser godt i pausene selv og har gjerne tilskudd på nøtter, rosiner og slike ting underveis. Hvorfor skal ikke hundene ha samme tilgang på matreserver?

Høstens utfordringer er mange og lange, og du får ikke den samme flotte opplevelsen i fjellet med en hund som ikke har nok overskudd.