Sykling er en fin måte å holde hunden i form på i båndtvangsperioden frem mot jakta. For de fleste er det en selvfølge å ha på seg hjelm når de sykler. Med hund bundet til sykkelen er vi unektelig enda mer utsatt for brå og uforutsette manøvrer enn ellers. Men har du tenkt på hva som kan skje hvis du og hunden skulle være så uheldige å skade andre?

Tekst: Marit Krohg

 

Hundeeiers ansvar – uansett skyld

Advokat Emil Bryhn i If skadeforsikring bekrefter at de fra tid til annen behandler saker der eier har syklet med hunden i bånd og denne plutselig har dratt ut til siden og revet med seg fotgjengere eller andre syklister.

– Skadeerstatningsloven sier at hundeeieren blir ansvarlig både for skader på klær og andre bruksting og for følger av eventuelle personskader, forklarer han. – Og det er viktig å være klar over at dette gjelder selv om hundeeier ikke kan bebreides, akkurat på samme måte som i skiløypa (Fuglehunden nr. 1, 2013).

adv-Bryhn

Fleksibånd krever spesiell aktsomhet 

– Reglene er for så vidt uavhengig av om uhellet skjer under sykling eller når hunden luftes til fots, føyer han til. Vi har erfart et par særlig stygge episoder på grunn av usikret fleksibånd der hunden plutselig har dratt mange meter ut til siden rett foran syklister som har stupt i asfalten. Jeg må innrømme at jeg selv kan oppleve det litt ubehagelig når jeg går med små barn og vi møter store hunder som leies i fleksibånd – har eier egentlig kontroll? Hvis ikke båndet er sikret, vil dette kunne sidestilles med hund som går løs. Da vil hundeier kunne betraktes som uaktsom og stilles ansvarlig dersom hunden løper ut og forårsaker skader på bil og eventuelt bilist (Fuglehunden nr. 6, 2012). Det kan skape farlige situasjoner hvis en bil må forsøke å svinge utenom en hund som kommer ut i veibanen.

 

Erstatningsansvaret kan bli omfattende

Risikoen for alvorlige skader er vesentlig større hvis uhellet skjer i høy fart på sykkel enn om man går til fots. Ved alvorlige personskader kan det private erstatningsansvaret for hundeeier lett bli omfattende. Det viser igjen hvor viktig det er å ha sikret seg med en ansvarforsikring i et forsikringsselskap. Har man en innboforsikring, vil det normalt følge en ansvarforsikring med på kjøpet.

– Men det aller viktigste for dere hundeeiere er vel uansett å forsøke å forebygge ulykker ved å ha god dressur på hunden og vise hensyn til andre som ferdes der dere lufter den – enten det er på sykkel eller til fots, avslutter Bryhn.