IMG_5220

Det kommer nye regler for reising med hund og katt fra 1. mai

Fra og med 1. mai blir det nye regler for reising med hund og katt. Endringene får blant annet konsekvenser for deg som skal reise til og fra Sverige med hund.

Tekst: Mattilsynet. Foto: Mette Møllerop

 

Etter 1.mai vil det bli samme regler for hunder som innføres til Norge fra Sverige, som det er for alle andre EU-land. Det blir krav om at hunden skal ID-merkes og ha eget pass. I tillegg endres reglene slik at du ikke selv kan gi hunden behandling mot revens dvergbendelorm. Nye regler krever at behandlingen gjøres av veterinær, og at den dokumenteres i dyrets pass. For katter blir det verken krav om behandling, pass eller ID-merking for reiser til og fra Sverige.

 

Det blir dyrere å reise med hund

De nye reglene gjør at det blir dyrere og mer kronglete når man skal til utlandet med hunden. Selv en dagstur til Sverige krever besøk hos veterinær når de nye reglene trer i kraft.

– Vi ser at de nye bestemmelsene gjør det både dyrere og mer upraktisk å reise med hund, og vi forstår at mange reagerer på det, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

– Vi har i en periode hatt egne regler mellom Sverige og Norge som gjorde det relativt enkelt å reise over grensen med hund og katt. Vi ønsker egentlig ikke en innstramming, men nye regler fra EU gjør at Sverige nå blir likestilt med andre EU-land, sier Åmdal.

De eneste landene som fremdeles får unntak fra kravet om ormebehandling er Finland, UK, Irland og Malta. Sammen med Norge er dette de eneste landene som ikke har revens dvergbendelorm i sin fauna, og derfor trenger man ikke ormebehandling på hunder når man reiser mellom disse landene.

 

Strenge regler skal hindre smitte og parasitter

Selv om nye regler gjør det mer tungvint å ta med kjæledyret sitt på reise, er det viktig at alle hundeeiere tar de nye reglene på alvor. Det finnes en god grunn til at det er strenge regler for å krysse landegrenser med dyr.

– Vi håper at alle som skal ut og reise med dyr er sitt ansvar bevisst og følger reglene. Bestemmelser om vaksiner, pass og merking er strenge fordi dyr kan bære med seg smitte og parasitter som er farlige for både mennesker og dyr. Norge har en unikt god dyrehelse, og slik vil vi gjerne fortsette ha det, sier Åmdal.

 

De viktigste endringene er:

  • Hunder som innføres til Norge fra alle andre land enn Finland, Det forente kongerike (UK), Irland eller Malta skal behandles mot bendelormen Echinococcus multilocularis 24 – 120 timer før ankomst. Behandlingen skal foretas av veterinær med et godkjent preparat og dokumenteres i hundens pass eller helsesertifikat.
  • Som alternativ til behandling 24 – 120 timer før innreise, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Deretter behandles de minst hver 28. dag. Behandlingene kan foretas hos veterinær i Norge eller i utlandet. Dette alternativet kan være hensiktsmessig for de som reiser ofte. Husk å behandle hunden din også 28 dager etter siste behandling, selv om du ikke skal ut og reise på nytt.
  • Hunder fra Sverige skal ID-merkes, behandles mot bendelorm og følges av pass på samme måte som hunder som innføres fra andre EU-land. Dette kravet gjelder også for valper. Eier kan ikke lenger foreta og dokumentere bendelormbehandlingen selv.
  • Hunder med lovlig opphold i Sverige kan innføres til Norge uten at de er rabiesvaksinert, og de kan gå på grønt i tollen.