På et dyrehospital som har døgnvakt, er det like sikkert som at løvet spretter at det blir en del keisersnitt utover våren. De fleste fødsler klarer tispa selv, men det er viktig at man kan kjenne igjen tegnene på at fødselen er unormal slik at man kan ta kontakt med dyrlege og få hjelp. Et keisersnitt skal gi fine, friske valper og få ulemper for tispa hvis dyrlegen kommer inn på et tidlig tidspunkt i fødselen.

TEKST: Martine Lund Ziener, spesialist i hunde- og kattesykdommer

NORMAL FØDSEL:

Tispen går normalt drektig i 63 dager, men kan føde levedyktige valper fra dag 57 og opptil dag 67. Dersom tispa har gått to dager over termin bør du kontakte veterinær for en sjekk. Tre-fire dager før fødsel bør du måle tispas temperatur morgen og kveld. Normal temperatur er 38-39 grader, men når fødselen er i gang vil ofte temperaturen synke ca 1 grad og ofte være under 37.

VI DELER FØDSELEN INN I TRE FASER:

• Oppblokking
• Utdrivingsfasen
• Etterbyrdsfasen

Oppblokkingsfasen:

Temperaturen faller når blokkingsfasen starter. Blokkingsfasen kan vare fra 6-12 timer, men det er store variasjoner. I denne fasen skal fødselsveiene åpne og utvide seg slik at valpene kan komme ut. Tispa er ofte urolig og peser. Hun vil ofte ut og kan grave og krafse en del. Vulva er hoven og det kan komme litt tykt slim fra kjønnsåpningen.

Utpressingsstadiet:

Tispa begynner å få press veer og fosterhinnene synes i vulva. Noen ganger vil fostervannet komme ut før valpene fødes, men andre ganger kan vannet komme sammen med valpene. Det er varierende hvor lenge tispa presser for hver valp, men det bør ikke gå over 30 minutter med press veer før det kommer en valp. Intervallet mellom valpene variere fra noen minutter til opptil 2 timer. På slutten av fødselen kan det gå opp til 3-4 timer mellom hver valp. Hele fødselen bør ikke ta mer enn 24 timer. Da øker risikoen for livmorbetennelse og døde valper. Når det er tomt for valper forandrer tispa atferd. Hun blir roligere og slutter å ha veer.

Etterbyrdsfasen:

Det skal komme en etterbyrd (morkake) etter hver valp. Av og til kommer det to rett etter hverandre. Tell antall etterbyrder og ikke la tispa spise mer enn 2-3 stykker, da hun ellers kan få diare. Det er normalt at tispa har utflod 10-14 dager etter fødselen. Den kan være grønn/brun og blodtilblandet. Utfloden skal ikke lukte råttent og tispa skal være i god form. Sjekk juret jevnlig slik at du oppdager en eventuell jurbetennelse.

HVA KAN GÅ GALT UNDER FØDSEL?

For dårlige veer: Problemet hos noen tisper kan være for svake veer eller at veene ikke kommer i gang. Dette problemet sees ofte hvis tispa har få valper. Det blir da for lite stimuli til tispa om at fødselen skal settes i gang. Ved små valpekull blir valpene ofte store og kan derfor være vanskelig å føde. Dersom tispa har mange valper kan livmoren bli så utspilt at livmoren ikke får nok kraft til å presse valpene ut. Noen tisper kan ha dårlige veer uten at man kan peke på noen spesiell årsak. Det du kan gjøre for å stimulere veene under fødsel er å ikke stresse tispa, passe på at hun har tilgang på vann og mat gjerne i form av Hills a/d® eller Eukanuba high calori®, gå en tur eller ta en biltur. Mange oppdrettere har opplevd å få valper i bilen på vei til veterinær.

TA KONTAKT MED VETERINÆR

Kontakt veterinær dersom ingen valp er født og tispa har:
• Grønnsvarte flytninger fra vulva
• Fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden
• Svake, uregelmessige press veer i 2-4 timer
• Sterke regelmessige press veer i mer enn 20-30 minutter

Veterinæren vil undersøke hvorfor fødselen ikke går sin gang. Noen årsaker kan være at livmorhalsen ikke er ferdig oppblokket, valper som ligger i tverrleie, eller morkaker som ikke har kommet ut, eller mangel på veer. Veterinæren kan gi oksytoscin, et veestimulerende middel. Forskning har vist at det er større sjanse for å få dødfødte valper når man begynner å gi oksytoscin. Det er ytterst viktig at tispa blir undersøkt i fødselsveiene før man gir oksytosin fordi livmoren kan sprekke dersom det ligger en hindring i fødselsveiene. Noen tisper kan ha misdannelser i kjønnsveiene som gjør at valpene ikke kommer ut, livmoren kan ha dreid eller ha sprukket. Den kan også bli presset fram i fødselsveiene slik at man får et prolaps. I disse tilfellene er keisersnitt eneste mulighet.

Valpene kan fødes i flere forskjellige leier uten at de nødvendigvis volder problemer. Men noen ganger kan tilbakeslått hode eller tverrleie gjøre at valpen ikke kommer ut. Dersom man selv vil gå inn og kjenne i fødselskanalen må man vaske hendene og vaske kjønnsåpningen til tispa. Du må ha kortklipte negler og bruke en form for glide- middel slik at du ikke skader kjønnsveiene.

Dersom du skal trekke i en valp som sitter fast må du dra samtidig som tispa presser. Vær oppmerksom på at det ikke er mye kraft som skal til før du kan skade valpen. Om det har kommet valper, men fødselen stopper opp bør du ta kontakt med veterinær dersom det er:
• Mer enn 4-5 timer siden siste valp og det er flere igjen
• Sterke regelmessige veer i 20-30 minutter uten at det kommer en valp
• Fødselen har vart i over 12- 24 timer, dog avhengig av størrelsen på kullet

HVA SKJER VED ETT KEISERSNITT?

Mange eiere synes ett keisersnitt er skrekkelig skummelt, men kanskje det kan hjelpe hvis man vet litt om hva som foregår. Hunden får en generell form for bedøvelse, så skånsom som mulig slik at valpene ikke tar skade. Det legges ofte også en form for lokalbedøvelse noe som gjør at smertene etter keisersnittet blir mindre for tispa. Tispa får også ett generelt smertestillende middel. Hun legges på rygg på operasjonsbordet og vaskes der hvor snittet skal legges. Overvåkningsutstyr kobles på.

Kirurgen legger ett snitt i magen og livmorhornet løftes ut. Det legges ett snitt i livmorhornet og valpen løftes ut. Det er nå du som eier kan komme inn i bildet, ved å gni valpen tørr og klemme ut eventuelt fostervann fra nesen til valpen. Valpene må legges på ett varmt sted fram til moren er våken nok til å ta seg av dem. Tispa syes igjen og etter noe tid våkner hun opp igjen.

De fleste hunder som har hatt valper før, vil fort begynne å interessere seg for valpene, mens førstegangsfødende ofte må ha litt lenger tid på seg før de skjønner hva som har skjedd. Det kan være lurt å overvåke tispa og valper det første døgnet til man ser at valpene tar til seg melk og tispa tar seg av dem. Valpene bør veies og sjekkes for ganespalte. Valper med ganespalte vil ha en åpning inni munnen som gir dem problemer med å suge. Valper som får i seg råmelk vil innen ett døgn få avføring hvis moren stimulerer dem ved å slikke og massere magen og anus.

Lykke til med vårens vakreste eventyr!