Det er varmt, det er sommer og med varmen kan hundene utvikle heteslag.

TEKST: Martine Lund Ziener, spesialist i hunde- og kattesykdommer

Kroppstemperaturen blir regulert fra hjernen. Normal kroppstemperatur hos hund er 38-39 grader, vi regner ikke at hunder har feber før de har over 39 grader. Temperaturen må taes i endetarmen og det holder ikke med å kjenne på snuten. Hunder med feber kan ha kald og våt snute og hunder uten feber kan ha varm og tørr snute fordi dette vil variere med temperaturen i omgivelsene. Når det blir varmt, kvitter kroppen seg med varme ved å øke blodgjennomstrømningen til huden, og ved å øke pustefrekvens i form av pesing hos hund. Lunger og hjerte er viktige organer som må fungere for å lufte ut overskuddsvarme. Hunder som har hjerte eller lungesykdom vil være mer utsatte for å få heteslag.

DISPONERENDE FAKTORER FOR HETESLAG:

• Fedme
• Dårlig fysisk form
• Hunder over 15 kg
• Høy temperatur i omgivelsene, høy luftfuktighet
• Lite tilvenning til høye temp.
• Mye hår
• Sykdom i nese eller lunge
• Hjertesykdom
• Høy fysisk aktivitet
• Fanget i bil eller gjerdet som gjør at varmestresset øker.

Når kroppstemperaturen stiger til over 41 grader, vil proteinene degenerere, kroppen mister salter og væske og hunden går i sjokk. Dårlig blodgjennomstrømning til indre organer fører til blødninger og ødemer. Hundene blir slappe, nedstemte, vanskelig å få kontakt med og de kan få kramper. En del vil også få blodig diare og oppkast. Kroppen kan venne seg til varme ved å produsere ”heteslag proteiner” som ville beskytte cellene mot proteinnedbrytning. Dette jobbes det med i forbindelse med at det er en del tjenestehunder som blir brukt i varmere strøk. Prosessen med akklimatisering tar minst tre uker og kan føre til at dyrene har temperaturer på opp mot 42 grader uten å vise tegn på heteslag.

DEFINISJON PÅ HETESLAG:

Kroppstemperaturen stiger til over 41 grader, hundene viser tegn på sjokk og symptomer fra hjernen.

SYMPTOMER:

• Kollaps, slapp
• Uregelmessig, rask puls, ofte mellom 150-200 slag i minuttet og bleke slimhinner
• Puster tungt
• Depresjon, forvirring, kramper, ufrivillige øyebevegelser og koma
• Blåmerker i huden, blødning fra tarm

BEHANDLING:

Hva gjør man hvis hunden viser tegn på heteslag:
Dere kan kjøle ned hunden med kalde, våte håndklær, ta temperaturen hvert femte minutt og stoppe når temperaturen når 39,5. Grunnen til det er at hvis man kjøler ned for fort, og for langt ned i temperatur er det vanskelig å få kroppstemperaturen opp igjen og hunden kan dø av nedkjøling istedenfor overoppheting. Få hunden så fort som mulig til dyrlegen der den vil få behandling for sjokk, blødningsforstyrrelser, lavt blodsukker og eventuelle kramper.

PROGNOSE:

50 % dødelighet selv med riktig behandling. Hundene kan få problemer med å regulere kroppstemperaturen sin etter et heteslag og de vil derfor være mer utsatt for nye heteslag. Så det beste rådet er å forebygge at det skjer. Tren hunden godt før jakten, pass på ved varme dager hvis hunden er ute i hundegård eller i bil. Hvis det er varme jaktdager så prøv å legg øktene tidlig på morgen eller sent på kveld. Stopp jakten hvis hunden virker slapp, forvirret eller ute av form.

Lykke til og skitt jakt!